Gyógyászok Magánklinika - Tatabánya
Csípőízületi protézis beültetés műtéte


Az eljárás célja: A csípőízületi kopás (artrózis) okozta kifejezett fájdalom és mozgáskorlátozottság csökkentése, a beteg járóképességének helyreállítása, javítása, a terhelhetőség növelése.

Az eljárás technikája: A beteg életkorától, aktivitásától, a csontállománytól, a röntgenképtől függően történhet cementes vagy cement nélküli protézis beültetés műtéte.
A műtétet gerincérzéstelenítésben végezzük, vértelenségben. Antibiotikumos és trombózis profilaxist alkalmazunk. A csípő külső oldalán ejtett hosszanti metszésből tárjuk fel az ízületet, speciális sablonokkal, marókkal kiképezzük a medencecsontba ültetendő vápa és a combcsont velőűrébe ültetendő protézisszár helyét. Próba után az alkatrészeket a csonthoz rögzítjük, majd megfelelő protézisfej kiválasztása után reponáljuk. A műtét közben előzetesen választott vér adása szükséges.
Dréncsövek benthagyása mellett a sebet rétegesen zárjuk. A drén elvezeti a sebből a szivárgó utánvérzést. A dréneket a műtét utáni 2. napon távolítjuk el. Ezt követően gyógytornász megkezdi a beteg felkeltését, járatását, tornásztatását.
Cementes protézis azonnal terhelhető. A cement nélküli vagy részben cement nélküli (hibrid: cementes vápa és cement nélküli szár) protézis terhelése a csontállomány erősségétől, a szorulás mértékétől függően azonnal vagy néhány hét után kezdhető meg.
A beteg a kórházat a műtét utáni 5-7. nap körül hagyhatja el. Varratszedés két hetes kor körül történik.
A műtét után 30 napig a trombózisprofilaxis folytatása szükséges, az osztályról való távozáskor a beteg ehhez receptet kap, a nővérek a beadás technikáját megtanítják.

Az eljárás speciális szövődményi lehetőségei:
 • A beültetett protézis ficama felléphet. Ekkor újabb műtéti beavatkozás is szükséges lehet.
 • Az alsó végtagok közt hosszkülönbség lehetséges, mely cipőmagasítással (ortopéd cipő) korrigálható.
 • Jelentkezhet a protézis steril vagy fertőzéses lazulása. Ezen esetekben a protézis cseréje szükséges, az első esetben egy, a másodikban 2 műtéttel.
 • Fertőzés után előfordul, hogy a protézis végleges eltávolítása szükséges.

  Az eljárás elmaradásának esetleges veszélyei:
  A csípőfájdalom további fokozódása, a mozgáskorlátozottság súlyosbodása és az életminőség romlása. Ha később mégis műtétre kerülne sor, a szövődmények kialakulásának esélye fokozódhat, a műtét eredményessége csökkenhet.

  Más kezelési lehetőségek:
 • fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése
 • fizioterápia, gyógytorna
 • a csípőízületbe adott szteroid injekció
 • a csípőízületbe adott kenő injekció (hialuronsav készítmény)
 • a csípőízületbe adott PRP (platlet rich plasma) injekció, ún. saját vér kezelés
 • és amivel gyakran a protézisműtét is elkerülhető: Őssejtbeültetés műtéte