Gyógyászok Magánklinika - Tatabánya

A behelyezett öltések megcsomózása - kívülről.Egy teljes stabilizáló műtét - belülről.Artroszópos vállízületi stabilizálás műtéte


Az eljárás célja: A váll lazaságának, esetleges ismétlődő ficamának és az ezzel járó fájdalomnak a megszűntetése fedett, tükrözéses módszerrel. A műtét során a meglazult, letolódott és szakadt elülső tok-szalag komplexumot és a labrum nevű rostos porcgyűrűt rögzítjük vissza a csontos ízületi peremhez. A fedett műtéthez speciális eszközöket használunk: Arthrex FASTack II suture anchor FiberWire fonallal. Ennek a cégnek az eszközeit használják az amerikai Mayo klinikán is.
A műtét során beültetett kis titán csonthorgonyok eltávolítása nem szükséges a későbbiek során.


Az eljárás technikája: A műtétet altatásban vagy vezetéses, plexus érzéstelenítésben végezzük.
A műtét során hátulról vezetjük be az ízületbe az arthroszkópos optikát, elölről általában két 7 mm átmérőjű kanült (munkacsatorna), amelyeken keresztül a műtéthez szükséges eszközöket dugjuk az ízületbe. Folyadékfeltöltés után az ízületet végignézzük, felderítjük a sérülések elhelyezkedését, kiterjedését. Felfrissítjük a szakadást, majd a csontba becsavarjuk a kis titán csonthorgonyt. A horgonyhoz csatlakozó fonalat speciális eszközökkel (Bird Beak, Suture Lassoo) áthúzzuk a meglazult lágyrészeken és a helyükre rögzítjük. A szakadás kiterjedésétől függően 1-4 horgony beültetése szükséges.
A műtét végén az ízületbe szívócsövet helyezünk a szivárgó utóvérzés eltávolítására.
Műtét után a kart hálókötésben vagy kartartóban rögzítjük.
A drént másnap eltávolítjuk, gyógytornász segítségével megkezdődik a gyógytorna, melyet otthon is majd végezni kell (ingagyakorlatok és passzívan vezetett emelés). A műtét után délelőtt engedjük haza a beteget a kórházból.
Varratszedésre a műtétet követő 7-10. nap körül kerül sor. Ezt követően hónapokig tartó gyógytorna kezdődik, hogy visszanyerjük fokozatosan a vállmozgásokat és az izomerőt. Fizikai munka vagy sporttevékenység általában 5-6 hónappal a műtét után kezdhető.

Az eljárás speciális szövődményi lehetőségei:
 • Átmeneti vállízületi duzzanat.
 • Mozgásbeszűkülés, mely leggyakrabban a beforgatást akadályozza.
 • Bizonyos mozdulatra roppanások jelentkezhetnek, melyek általában fájdalmatlanok.

  Az eljárás elmaradásának esetleges veszélyei:
  A vállfájdalom további fokozódása, a mozgásterjedelem jelentősebb beszűkülése, a szakadás kiterjedésének növekedése. Kiterjedtebb szakadás műtéte után a gyógyulás hosszabb, nehezebb. A szakadás olyan mértékűvé is válhat, amit már nem lehet rekonstruálni fedetten és feltárásos műtét végzése szükséges. Az ízületi lazaság miatt ismétlődő vállficamok a porcborítékot, sőt a csontállományt is jelentősen koptatják.

  Más kezelési lehetőségek:
 • fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése
 • enyhébb esetben a beforgató izmok erősítése, gyógytorna
 • kisebb instabilitás esetén felmerül a kísérő gyulladás csökkentésére ízületi szteroid vagy hialuronsav injekció vagy PRP (platlet rich plasma) kezelés (nevezik saját vér kezelésnek is).
 • kifejezett instabilitás esetén nem műtéti kezelésekkel csak átmeneti panaszcsökkenés érhető el.